Svijet
0

U Slovačkoj socijaldemokrati osvojili većinu u parlamentu

FENA
Robert Fico je znao proslaviti pobjedu (Foto: AFP)
Robert Fico je znao proslaviti pobjedu (Foto: AFP)
Socijaldemokratska partija SMER bivšeg premijera Roberta Fica osvojila je 83 mandata u slovačkom jednodomnom parlamentu sa 150 poslaničkih mjesta, saopćila je danas Centralna izborna komisija na osnovu obrađenih 100 posto biračkih listića.

Na osnovu obrađenog izbornog materijala sa svih 5.956 biračkih mjesta, za Ficovu ljevičarsku stranku glasalo je 44,4 posto birača, čime je osvojila većinu u parlamentu i može sama da formira novu vladu.

Hrišćansko-demokratski pokret sa 8,8 odsto osvojenih glasova birača (16 mandata) je na drugom mjestu, a Partija običnih ljudi i nezavisnih ličnosti sa 8,55 odsto i 16 mandata zauzela je treće mjesto.

Partija Most osvojila je 6,89 glasova birača i 13 mandata, desna Slovačka demokratska i hrišćanska unija - Demokratska partija 6,09 odsto i 11 mandata, a partija Sloboda i solidarnost 5,88 odsto glasova i 11 poslaničkih mjesta u budućem parlamentu, izvjestio je Itar-Tass.

Odziv na jučer održanim vanrednim izborima u Slovačkoj bio je 59,1 odsto.

Fico je jutros na konferenciji za novinare rekao da je njegova stranka spremna da o formiranju nove koalicione vlade započne pregovore sa svakom partijom koje je prošla cenzus i ušla u novi saziv parlamenta.