Svijet
0

U sljedećih četvrt stoljeća AIDS jedan od prva tri uzročnika smrti u svijetu

FENA
U sljedećih četvrt stoljeća AIDS će biti jedan od prva tri uzročnika smrti u svijetu, upozoravaju epidemiolozi. Krajem 2006. jedan epidemiolog je upozorio da će biti sve teže održavati programe liječenja AIDS-a ukoliko se ne zaustavi zaraza virusom HIV-a.

Dvadeset pet miliona ljudi je umrlo od AIDS-a, a daljnjih 39 miliona živi bilo zaraženo HIV-om ili s već razvijenom bolešću.

Zdravstveni dužnosnici nastavljaju zagovarati prakticiranje sigurnih spolnih odnosa... naprimjeri uz uporabu kondoma. Klinička istraživanja s obrezivanjem muškaraca pokazala su iznimno obećavajuće rezultate u slučaju heteroseksualnih pojedinaca.

Tokom protekle godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promijenila je vlastitu davnu odluku i ponovno preporučila upotrebu DDT-ja za prskanje u zatvorenim prostorima protiv komaraca koji prenose parazite uzročnike malarije.

DDT je bio zabranjen za poljoprivrednu upotrebu već 30 godina zbog moguće veze s rakom. Međutim, zdravstveni dužnosnici vjeruju da prskanje ovog insekticida u zatvorenim prostorima nije štetno po zdravlje ljudi.

Također, 2006. godina je donijela i sve veću zabrinutost zbog širenja ptičije gripe na ljude. Posebno su izražena strahovanja da bi soj virusa ptičije gripe H5N1 mogao mutirati u oblik koji bi se širio direktno sa čovjeka na čovjeka, što bi izazvalo pandemiju gripe s mogućim milionima smrtnih slučajeva.

Naučnici rade na razvoju cjepiva. Jedno drugo cjepivo je već dostupno u mnogo jeftinijem obliku i svjetski zdravstveni dužnosnici pozivaju na njegovu što širu primjenu. Radi se o cjepivu protiv ljudskog papiloma virusa, koji izaziva oko 70 posto slučajeva raka grlića maternice. Taj je rak drugi po učestalosti maligni tumor kod žena.

Debljina postaje globalni problem. Krivica za gomilanje suvišnih kilograma pripisuje se sjedilačkim navikama i načinu života, kao i konzumiranju hrane koja sadrži mnogo masnoća i ugljikohidrata.