Svijet
0

U slavlju zbog plasmana na SP poginulo 12 Alžiraca, 240 povrijeđeno

Totalsport
Slavlje navijača Alžira (Foto: AFP)
Slavlje navijača Alžira (Foto: AFP)
Alžirska vlada objavila je da je 12 osoba poginulo tokom slavlja zbog plasmana alžirske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Selekcija Alžira, koju vodi bh. nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić, osigurala je odlazak na Svjetsko prvenstvo nakon što je pred svojim navijačima u Blidi pobijedila Burkinu Faso s 1:0. To joj je bilo dovoljno nakon poraza u prvoj utakmici s 3-:2, pa je zbog više postignutih pogodaka u gostima ostvarila cilj. Pogodak vrijedan odlaska u Brazil postigao je Madjid Bougherra u 49. minuti.

Međutim, večer slavlja pretvorila se u tragediju. Uz 12 osoba koje su izgubile živote, još 240 osoba se liječi od povreda nakon nekoliko nesreća. Alžirci su izašli na ulice kako bi proslavili pobjedu uprkos jakoj kiši u sjevernim dijelovima zemlje.

Pet osoba je poginulo kada je njihov kombi skliznuo s planinske ceste i pao u provaliju u luci Bedžaji. Četiri osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći u Biskri, a još tri osobe su izgubile živote u incidentima koji nisu specificirani.