Svijet
0

U Slavjansku strahuju od pljačkaških pohoda

Anadolija
Noć u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine sinoć je protekla mirno, a lokalni militanti, koji su proglasili zabranu izlaska građana na ulice, patrolirali su gradom. No, i dalje postoji opasnost od masovnih pljački u gradu, pa su banke i zlatare i danas ostale zatvorene.

Lokalni proruski militanti, koji kontroliraju grad, od vlasti u Kijevu zahtijevaju federalizaciju zemlje. Nakon incidenta u kojem su u subotu ubijena tri proruska militanta, proruska grupa je proglasila zabranu kretanja gradom od ponoći do šest ujutro.

Proruski militant, koji se predstavlja imenom Jevgenij, kazao je da su tokom noći uočili oko 20 osoba na ulicama, ali da se u većini slučajeva radilo o pijanim osobama, koje su se nakon upozorenja povukle u kuće. Jevgenij je dodao da je tokom noći spriječena i jedna pljačka i da su pripadnici lokalne kontrole grada priveli tri pljačkaša.

Pored naoružanih proruskih militanata, na barikadama na ulascima u grad se nalaze i brojni građani Slavjanska, a jedna od njih je Nadežda, koja je za AA kazala da je njihov osnovni zahtjev da se poštuje sloboda izražavanja i pravo na referendum.

„Vidite, mi nemamo oružja, niti nas bilo ko prisiljava da budemo ovdje. Niko nije okupirao grad. Mi smo civilno stanovništvo Slavjanska“, poručila je Nadežda.

Ističući da su naoružane grupe zadužene za očuvanje reda i mira u gradu, Nadežda je kazala da joj nije jasno kako se demonstranti u Kijevu tretiraju kao civili, a na istoku zemlje kao radikali i secesionisti.