Svijet
0

U Sjevernoj Koreji vanredna konferencija partije

FENA
Kim Jong-Un
Kim Jong-Un
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da će se 11. aprila održati vanredna konferencija njene partije kako bi se utvrdila pozicija njenog novog mladog lidera, prije obilježavanja stogodišnjice rođenja osnivača zemlje i kontroverznog lansiranja rakete.

Pjongjang će 15. aprila proslaviti stogodišnjicu rođenja Kim Il-Sunga, osnivača zemlje poslije Drugog svjetskog rata i oca i djeda dvojice lidera koji su ga naslijedili.

Sjeverna Koreja je polovinom marta najavila lansiranje jedne rakete između 12. i 16. aprila, koja bi trebalo da postavi u orbitu posmatrački satelit za civilnu upotrebu. Sjedinjene Američke Države i njene saveznice, posebno Južna Koreja i Japan, u tome vide prikriveno testiranje dalekometne balističke rakete i traže od Pjongjanga da od toga odustane.

Analitičari misle da bi na najavljenoj konferenciji Korejske radničke partije, jedine stranke u zemlji, trebalo da bude imenovan novi lider Kim Jong-Un, koji je na mjestu generalniog sekretara partije naslijedio svoga oca poslije njegove smrti u decembru.

Tridesetogodišnji Kim Jong-Un zvanično je naimenovan samo na dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga koje broje 1,2 miliona vojnika, javio je AFP.

Sjednice partijskih komiteta u vojsci, u pokrajinama, gradovima i regijama izabrali su Kim Jong-Una kao jednog od delegata na konferenciji 11. aprila, "održavajući tako jednoglasno volju i želju svih članova partije i stanovništva", javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Sjevernokorejski parlament će održati godišnju sjednicu 13. aprila. Parlament može da imenuje predsjednika Nacionalne komisije za odbranu, najvišeg organa staljinističkog sjevernokorejskog režima.

Kim Jong-Il je bio na toj poziciji, ali nije poznato zna da li će njegov nasljednik dobiti tu titulu.