"Volimo ubijati američku kopilad"
2

U Sjevernoj Koreji mržnja prema SAD-u se uči od malih nogu

Klix.ba
Uokvireni poster na zidu obdaništa u Pyongyangu prikazuje djecu sa puškama i bajonetima kako napadaju bespomoćnog američkog vojnika. Lice mu je umotano u zavoje, a iz usta mu teče krv.

"Volimo da se igramo ratnih igara i da ubijamo američku kopilad", stoji iznad postera.

Za građane Sjeverne Koreje učenje mržnje prema Amerikancima još od obdaništa dio je nastave, baš kao i matematika. Plastični pištolji, puške i tenkovi stoje poredani ma policama. Direktorica škole donosi lutku američkog vojnika i djeci objašnjava da ga moraju udarati palicama i gađati kamenjem. Prema njenim riječima, to im je omiljena igra.

"Naša djeca od malih nogu uče o američkoj kopiladi", ponavlja ona frazu, toliko uobičajenu da je postala način opisivanja amerikanaca.

Učenici uče da imaju dva glavna neprijatelja: Japance, koji su kolonizirali Koreju od 1910. do 1945. godine i Sjedinjene Američke Države, koje su se borile protiv Sjeverne Koreje za vrijeme Korejskog rata od 1950. do 1953. godine. Uče ih da odbrana Sjeverne Koreje od stranih snaga stoji u osnovi vanjske politike.

Posljednjih godina je državna propaganda sa antiameričkih slogana fokus prebacila na razvoj ekonomije. Na ulicama Pyongyanga su antiameričke postere zamijenili posteri sa radnicima u fabrikama. Međutim, posteri o ubijanju Amerikanaca u obdaništima i školama još uvijek stoje, prenosi Fox News.

Iako SAD opovrgavaju sve navode o tome, Sjeverna Koreja tvrdi da Amerikanci u Južnoj Koreji drže nuklearno naoružanje. Upravo to, zajedno sa činjenicom da se američki vojnici nalaze u nekoliko baza u Južnoj Koreji, je glavni razlog zbog kojeg Sjeverna Koreja nastoji razviti vlastito nuklearno naoružanje.

U obdaništu Kaeson, nastava počinje pjevanjem patriotskih pjesama. Djeca uče da pjevaju, plešu i voze unicikl. Lekcije iz historije sadržavaju priče o djetinjstvu Kom Jong Ila, životu pod okupacijom Japana i Korejskom ratu. Najveća uvreda koju djeca mogu uputiti jedno drugom je "miguk nom" ili "američko kopile".

Igre kulminiraju na Međunarodni dan djece, koji se obilježava 1. juna. Širom zemlje se okupljaju učenici, obučeni u vojne uniforme i naoružani plastičnim puškama i bajonetima, a onda se takmiče u zarobljavanju i ubijanju lutaka obučenih u američke uniforme.

Ipak, baš kao i sva djeca širom svijeta, najmlađi stanovnici Sjeverne Koreje više sa fascinacijom nego sa strahom prilaze rijetkim Amerikancima koji se nalaze u Pyongyangu, mašu im i pozdravljaju ih na engleskom jeziku.

Kampanje mržnje se nikada ne odnose na Južnu Koreju, za koju Sjevernokorejanci vjeruju da su samo marionete SAD-a.