Svijet
0

U Siriji više od 9.000 ubijenih, većinom civila

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Više od 9.000 osoba, većinom civila, ubijeno je u Siriji od izbijanja narodne pobune prije godinu dana koju režim Bašara el-Asada guši u krvi, saopćila je sirijska nevladina organizacija.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, 9.113 osoba je ubijeno, od kojih je 6.645 civila, 1.997 vojnika i pripadnika službi sigurnosti i 471 pobunjenik.

„Uprkos mrtvima i represiji, sirijski narod nastavlja revoluciju“, komentirao je u telefonskom razgovoru s agencijom AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija.

Prodemokratski aktivisti su u četvrtak obilježili prvu godišnjicu pobune koju u krvi guši režim pripisujući je „terorizmu“.

Prema podacima UN-a, više od 30.000 Sirijaca, bježeći pred represijom, sklonilo se u susjedne zemlje, a oko 200.000 se raselilo u unutrašnjosti zemlje od 15. marta 2011. godine.

Tokom niza mjeseci, mirne demonstracije su prerasle u militarizirane pobune, jer su hiljade dezertera, ujedinjenih u Slobodnu sirijsku vojsku, izabrale da uzmu oružje protiv režima.