Protesti ohrabreni Obaminim govorom
0

U Siriji ubijena najmanje 34 demonstranta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijske snage sigurnosti ubile su u petak najmanje 34 demonstranta, među kojima i jedno dijete, tokom antirežimskih protesta širom zemlje ohrabrenim govorom američkog predsjednika Baracka Obame.

Dijete je bilo među 12 demonstranata koji su ubijeni u centralnom sirijskom gradu Homsu, dok ih je 15 ubijeno u Maret al-Namanu blizu zapadnog sirijskog grada Idliba, prenosi AFP.

Dvoje demonstranata je ubijeno u južnoj regiji Dere, središtu protesta koji su zahvatili Siriju od 15. marta, još jedan u Dari predgrađu Damaska, jedan u luci Latakiji, dvoje u istočnom gradu Deir Ezoru i jedan u centralnom gradu Hami, navode sirijski aktivisti.

Sirijska državna televizija je za nasilje u petak okrivila naoružane bande koje su, kako prenosi, navodno otvorile vatru na civile i snage sigurnosti u regiji Idliba i na periferiji grada Homsa, ubijajući i ranjavajući veliki broju okupljenih.

"Ubistva se moraju zaustaviti. Nezavisni posmatrači moraju biti upućeni u zemlju (Siriju)", rekao je direktor sirijske Organizacije za nadgledanje ljudskih prava Rami Abdelrahman u izjavi Reutersu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je više od 850 ljudi ubijeno u sukobima i nemirima u Siriji od početka protesta protiv predsjednika Bashara al-Assada.