Svijet
0

U Siriji u sukobima život izgubilo 15 osoba

FENA
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirija (Foto: Arhiv)
Sirijsko revolucionarno vijeće objavilo je da je u vojnim operacijama snaga sigurnosti protiv opozicionih aktivista život izgubilo 15 osoba.

Sukobi su intenzivirani u mjestima Azaz kod Halepa, Cebel-i Zavija kod Idliba, Kabun kod Damaska i Sejhul Mesakin kod Dere, a u mjesta Tajibetul Imam i Kevkeb kod Hame i Maaratul Numan kod Idliba snage su ušle tenkovima i osvojile ih, javila je agencija Anadolija.

Vijeće je također izjavilo da je potrebno da UN selo Hulu kod Homsa proglasi sigurnosnom zonom.

Trupe sirijskog režima i pobunjenika sukobile su se u ponedjeljak u zoru u pokrajini Idlib, saopćila je nevladine organizacije, dan nakon izjave predsjednika Bašara el-Asada u kojoj je potvrdio svoju odlučnost da slomi pobunu, javio je AFP.

Borbe su izbile u okrugu Džabal el-Zavija, uporištu pobune, najteže od militarizacije narodne pobune koja je izbila prije 15 mjeseci, precizirao je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Asad, koji ne prizna eskalaciju nemira, upozorio je u nedjelju u govoru pred parlamentom da "nema kompromisa u borbi protiv terorizma" i da je "sigurnost nacije crvena linija".

Više od 13.400 osoba ubijeno je od 15. marta 2011. godine, većinom civila, u nemirima, naveo je Opservatorij.

U nedjelju je ubijeno 46 osoba, od kojih je 19 civila, 19 vojnika i osam pobunjenika, prema podacima Opservatorija.

U sukobima i dalje ginu civili i pored prisustva 300 posmatrača UN-a koji su zaduženi da nadgledaju prekid vatre objavljen 12. aprila, u okviru plana Kofija Annana, koji se svakodnevno krši.