Svijet
0

U Siriji bjesne borbe dok je u toku mirovna konferencija u Švicarskoj

FENA
Vladine snage su u srijedu bombardirale pobunjeničke sektore oko Damaska, Alepa i Homsa, dok je u Švicarskoj započela međunarodna mirovna konferencija koja je okupila režim i opoziciju prvi put od početka sukoba u martu 2011. godine.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), vladine trupe su bombardirale pobunjeničke položaje u zoni Sajdnaja, sjeverno od glavnog grada, dok je nedaleko odatle poginulo 10 vojnika od kojih su tri oficira u sektoru Zabadani.

Vojni helikopteri su bombardirali sektore u pokrajini Hama uz pomoć buradi napunjenih eksplozivom, dodala je ova organizacija koja se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinske izvore širom zemlje.

U Homsu, gdje su sektori koje drže pobunjenici u opsadi već gotovo 600 dana, vojska je bombardirala četvrt Waar, gdje se sklonilo nekoliko hiljada izbjeglica nakon što su pobjegli od sukoba u drugim četvrtima grada.

"Situacija na terenu se uopće nije promijenila i pored toga što su započeli pregovori u Švicarskoj. Na svim frontovima se još vode krajnje oštri sukobi, kao i u utorak", naglasio je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman.

Na još jednom frontu, pobunjenici su se borili s džihadistima Islamske države u Iraku i Levantu (ISIS, povezan s el-Kaidom) na sjeveru Sirije. Jedno dijete je poginulo u pucnjavi između pobunjenika i ISIS-a u Darkušu, u pokrajini Idleb.

Džihadisti se ustvari suočavaju od početka mjeseca s ofanzivom nekoliko koalicija pobunjenika. Ogorčeni zbog zloupotrebe koju pripisuju ISIS-u i njihove želje za hegemonijom, oni su okrenuli svoje oružje protiv bivših saveznika u borbi protiv režima.

Sirijska opozicija pozvala na istragu u režimskim zatvorima

S druge strane, šef Koalicije sirijske opozicije Ahmad Džarba pozvao je na međunarodnu istragu u zatvorima režima, nakon pojave izvještaja koji optužuje vlast za sistematska mučenja.

"Tražim međunarodnu istragu putem nezavisne komisije koja bi posjetila sigurnosne režimske centre i zatočeničke centre koji šire smrt i mučenje", izjavio je Džarba na uvodnoj sesiji konferencije Ženeva II u švicarskom gradu Montreuxu.

Izvještaj u kojem se optužuje režim za masakre i mučenje u velikoj mjeri, nedavno su napisala trojica bivših međunarodnih tužitelja.

Oni se pozivaju na svjedočenja jednog dezertera, zajedno sa 55.000 fotografija 11.000 zatvorenika koji su umrli između marta 2011. i augusta 2013. godine, koje su se nalazile na jednoj internetskoj stranici, nepoznatoj iz sigurnosnih razloga.

"Vidimo da Assadov predstavnik odbija prekinuti ubistva i državni terorizam koji vode oružane prorežimske bande", rekao je Džarba, aludirajući na Valida Mualema, sirijskog ministra vanjskih poslova, koji je sjedio ispred njega.