Svijet
0

U Sibiru temperature se spuštaju i do 40 ispod nule

FENA
U Sibiru vladaju veoma niske temperature koje u nekim regijama padaju i do 40 stepeni ispod nule, a kako predviđaju sinoptičari u naredna tri dana mogu se spustiti i do minus 55 Celzija. Zbog loših vremenskih uvjeta zatvoren je aerodrom u Noriljsku, a škole Tjumenja i Tuve obustavile su nastavu.

Sve regionalne komunalne službe prešle su na poseban režim rada, saopćavaju nadležni.

Zbog nepogode je zatvoren noriljski aerodrom Alikel.Temperatura u Noriljsku je za tu regiju niska, "samo" minus 20 stepeni. Međutim, jak vjetar stvara osećaj znatno niže temperature, kažu mjesni žitelji, navode "Vesti".

Let za Noriljsk čeka nekoliko stotina putnika na aerodromima Moskve, Krasnojarska, Novosibirska i Jekaterinburga.

U nekim dijelovima Sibira niske temperature stvaraju probleme. U Irkutskoj oblasti stanari dvije zgrade su ostali bez grijanja, a u irkutskom Centru za opekotine hospitaliziran je veliki broj beskućnika s jakim promrzlinama.

U školama grada Tuve je zbog temperature od minus 40 Celzija obustavljena nastava a u Tjumenju, gdje je minus 30, osnovci ne pohađaju nastavu.

Komunalci rade u posebnom režimu a specijalsiti češće nego obično izvode kontrolu instalacija da ne bi došlo do kvara na sistemima grijanja.

Prema predviđanjima sinoptičara jaki mrazevi će u Sibiru potrajati još tri dana. Međutim poslije kratkog otopljenja, niske temperature će ponovo zahvatiti ovu oblast Rusije.