Nakon nesreće u hidrocentrali
0

U Sibiru se broj mrtvih popeo na 67

SRNA
Broj poginulih u nesreći u najvećoj ruskoj hidrocentrali u Sibiru popeo se na 67, rekli su zvaničnici, prenosi BBC.

Isti izvor navodi da je osam ljudi nestalo nakon što je voda provalila u halu sa turbinama u Hidrocentrali Sajano-Šušenskaja u Sibiru.

Spasilačke i operacije čišćenja se nastavljaju, ali zvaničnici kažu da su šanse da se pronađu preživjeli slabe.

Uzrok nesreće na hidrocentrali na rijeci Jenisej i dalje je nepoznat, a istraga je u toku.

Čečenski pobunjenici tvrde na svojim web sajtovima da su islamski militanti odgovorni za nesreću, što je Kremlj odbacio, a istražitelji su rekli da na mjestu nesreće nisu pronađeni tragovi eksploziva.

Prema nekim izvještajima, tokom opravki eksplodirao je transformator koji je uništio tri jedinice za generisanje što je dovelo do poplava u odjeljenju sa turbinama.

Ruski premijer, koji je posjetio hidrocentralu u petak, rekao je da će država isplatiti po 30.000 dolara porodicama žrtava.

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je da će biti potrebno najmanje sedam dana da se procijeni šteta nastala nakon eksplozije, dodajući da će opravka samo turbine koštati oko 1,3 milijarde dolara.

Vlasnik hidrocentrale kompanija "RusHidro" saopštila je da se šteta procjenjuje na "milijarde rubalja" i biće potrebno nekoliko mjeseci opravke.

Oko 40 tona ulja za transformatore procurilo je u rijeku nakon eksplozije što je dovelo do pomora ribe i izazvalo bojazan o hemijskom zagađenju.

Očekuje se da će hidrocentrala Sajano-Šušenskaja, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve u planinskom regionu Kakasija, biti zatvorena jedno vrijeme.

Sajano-Šušenskaja, Jedna od najvećih hidrocentrala na svijetu, njena brana je visoka 245 metara, a široka je jedan kilometar preko rijeke Jenisej.