SAD
0

U septembru bi moglo početi povlačenje iz Iraka

FENA
Foto: AFP/US Army/File
Foto: AFP/US Army/File
Administracija američkog predsjednika Georga W. Busha razmatra mogućnost da u septembru počne povlačenje dodatnih trupa iz Iraka, objavio je u nedjelju The New York Times citirajući vojne zvaničnike u Washingtonu.

Povlačenje trupa iz Iraka dovodi se u vezu i s potrebom za više američkih vojnika u Afganistanu, gdje su gubici u vojsci SAD-a posljednjih mjeseci premašili one u Iraku.

List navodi i da konačna odluka o povlačenju još nije donesena, ali da bi najmanje jedna, a najviše tri borbene brigade, mogle do januara napustiti Irak.

Bijela kuća za sada nije komentirala vijesti o povlačenju, ali je glasnogovornik Gordon Johndroe kazao New York Timesu da će predsjednik Bush, koji se nada da će dio američkih vojnika vratiti kući, sačekati septembar kada će o povlačenju razgovarati s američkim komandantom u Iraku Davidom Petraeusom.

Usprkos slaganju američkih zvaničnika da je više vojnika potrebno u Afganistanu a manje u Iraku, jedan visoki zvaničnik SAD-a upozorio je da će Bush zaustaviti značajna smanjenja svoga vojnog osoblja u Iraku ako bi to ugrozilo formiranje stabilne, demokratske vlade u bliskoistočnoj zemlji, objavio je New York Times.

Prema najoptimističnijim procjenama, u Iraku bi ostalo 120.000 ili 130.000 američkih vojnika, u odnosu na 170.000 koliko ih je bilo 2007. kada je Bush u tu zemlju poslao dodatne trupe.

Situacija u Iraku jedno je od ključnih pitanja u štabovima dvaju kandidata na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Dok republikanski kandidat John McCain podržava Bushovu dosadašnju politiku prema Iraku, demokrat Barack Obama zalaže se za povlačenje američke vojske iz te zemlje.