Nigerija
0

U selu blizu Josa pronađeno 200 tijela

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 200 tijela pronađeno je u jednom selu nedaleko od Josa, grada u centralnom dijelu Nigerije, gdje su prošle sedmice izbili sukobi u kojima je poginulo više od 400 ljudi.

Tijela su pronađena u bunarima i kanalizacionim jamama u selu Kuru Karama, 30 kilometara udaljenom od Josa, prenosi Reuters.

Potpredsjednik Nigerije Goodluck Jonathan naredio je prije dva dana vojsci da preuzme kontrolu nad gradom Jos i njegovom okolinom, kako bi bili spriječeni daljnji sukobi u kojima je poginulo više od 460 ljudi.

On je dodao da armija ima ovlašćenja od federalne vlade da hitno zaustavi nasilje u tim oblastima.

Sukobi u gradu Jos, koji se nalazi između pretežno muslimanskog sjevera i hrišćanskog juga Nigerije, počeli su u nedelju, zbog poništenog dogovora o obnovi domova, postignutog poslije nemira 2008.

Iz Josa je otišlo najmanje 3.000 ljudi, bježeći od sukoba.

Policija je uvela 24-satni policijski sat da bi se smanjile tenzije između muslimana i hrišćana i spriječilo ponavljanje događaja iz novembra 2008. godine, kada su stotine ljudi ubijene u najozbiljnijim vjerskim sukobima u Nigeriji u proteklih nekoliko godina.

U Nigeriji živi oko 200 različitih etničkih grupa uglavnom mirno, mada je od građanskog rata, koji je trajao od 1967. do 1970. godine, često dolazilo do sukoba na vjerskoj osnovi.