Svijet
15

U samoubilačkom napadu u Bursi jedna osoba poginula, a deset povrijeđeno

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U centralnom dijelu Burse, nedaleko od Velike džamije, koja je izgrađena u 14 stoljeću, dogodio se samoubilački napad u kojem je smrtno stradala jedna osoba a 10 povrijeđeno.

Gradonačelnik Burse je kazao da je samoubilački napad izvršila ženska osoba. Ovo je još jedna u nizu samoubilačkih napada koji su se dogodili u Turskoj u posljednjih pola godine, a za koje su odgovornost preuzimali IDIL i militanti kurdske radničke partije PKK.

Za ovaj napad do sada niko nije preuzeo odgovornost. Ipak, jasno je da su turistička područja u brojnim turskim gradovima sve češća meta napada.

U oktobru prošle godine u dvostrukom samoubilačkom napadu u Ankari ubijeno je više od 100 osoba. U januaru 2016. godine u centru Istanbula u novom samoubilačkom napadu ubijeno je 12 turista iz Njemačke, a sedam osoba je ubijeno u napadu na policijsku stanicu u gradu Diyarbakiru.

U februaru se dogodio novi teroristički napad u Ankari, nedaleko od zgrade vojske, kada je ubijeno 28 osoba. Kurdski militansti su 13. marta u Ankari u novom napadu ubili 35 osoba. Nekoliko dana poslije u Istanbulu su u samoubilačkom napadu stradala tri državljanina Izraela i jedan Irana, kada se bombaš samoubica raznio u centru grada.

U Diyarbakiru se 31.marta dogodio novi napad na autobuskoj stanici , kada je ubijeno sedam osoba.