Bagdad
0

U samoubilačkom napadu najmanje 60 mrtvih regruta i vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 60 regruta i vojnika poginula su, a oko 125 je povrijeđeno u samubilačkom napadu, izvršenom jutros u regrutnom iračkom vojnom centru u Bagdadu, saopćio je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Eksplozija se desila oko 7.30 sati u neposrednoj blizini bivše zgrade iračkog ministarstva odbrane koja je sada sjedište štaba 11. divizije. Taj štab primi oko 250 novih regruta svake sedmice dok iračke snage sigurnosti nastoje da pojačaju svoje redove kako bi se pripremile za predstojeće povlačenje američke vojske nakon sedam godina rata.

Raznešene ruke i noge mogle su se vidjeti u lokvama krvi na mjestu napada, koje su irački vojnici okružili. Američki helikopteri nadlijetali su to mjesto dok su uspaničeni Iračani tragali za rodbinom.

Najmanje dvojica regruta koji su bili svjedoci napada izjavili su da je automobil eksplodirao kod štaba.Vojni portparol okrivio je, međutim, za napad usamljenog bombaša samoubicu.

Regruti su se okupili u blizini trga Maidan u centru Bagdada dok su čekali da budu propušteni kroz glavnu kapiju u manjim grupama. Sudeći prema riječima dvojice iračkih policijskih zvaničnika koji su tražili da ostanu anonimni, najmanje tri vojnika su među poginulima i osam među ranjenim, saopćili su policijski zvaničnici.

Zvaničnici u četiri bagdadske bolnice potvrdili su broj žrtava. Svi su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

General masjor Qassim al-Moussawi, vojni portparol, izjavio je za Associated Press (AP) da je eksploziju izazvao bombaš samoubica koji je detonirao svoj pojas s eksplozivima među masom regruta. Kazao je da je 39 osoba ubijeno i 57 ranjeno. Različite brojke žrtava koje predočavaju zvaničnici česte su u haosu nakon masovnih napada.

Al-Moussawi je okrivio Al-Qaidu za regrutovanje bombaša, čiji je gornji dio tijela nađen na mjestu napada.

"Skoro 1.000 regruta okupilo se pred divizijskim štabom", kazao je on, jer je utorak bio zadnji dan za prijavu vojnika u jedinicu.

"Nismo mogli naći drugo mjesto za regrute. Teško je bilo kontrolisati to područje jer je ono otvoreno i zbog velikog broja regruta", izjavio je al-Moussawi.

Iračke snage sigurnosti nastoje da povećaju broj svojih pripadnika dok američka vojska počinje da napušta zemlju. Svi osim 50.00 američkih vojnika otići će kućama do kraja augusta dok će preostali otići do kraja 2011. na osnovu sporazuma o sigurnosti između Bagdada i Washingtona.

Pobunjenici koji su odlučni da ugroze borbu iračke vlade da zaštiti zemlju pojačali su, međutim, napade u posljednjim sedmicama.

Iračka vojska, policija i ostale snage sigurnosti meta su napada, ali su civili također ubijani.

Ovo ljeto je zabilježilo vrhunac nasilja u Iraku. Podaci iz iračkih ministarstava unutarnjih poslova i odbrane pokazuju da je juli najkrvaviji mjesec od maja 2008., uz više od 500 ubijenih, iako su brojke koje su prikupili AP i američka vojska manje.

August, u kojem je počeo sveti muslimanski mjesec Ramazan, također je krvav. U dvije eksplozije bombi kod trafo stanice i cisterne s gorivom 7. augusta u centru drugog po veličini iračkog grada Basre poginule su 43 osobe.