Svijet
0

U samoubilačkom napadu na plemenske vođe poginule četiri osobe

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U eksploziji u kojoj su se raznijela dvojica bombaša samoubica usred sastanka plemenskih vođa u nedjelju u Spin Boldaku, na jugu Afganistana poginule su najmanje četiri osobe, a ranjeno je 15, saznaje se od lokalnih vlasti.

Samoubilački napad se dogodio u zgradi vijeća u Spin Baldaku.

"Eksplozije su se dogodile u zgradi u toku sastanka plemenskih šefova", izjavio je agenciji AFP Jawed Faisal, glasnogovornik guvernera Kandahara, nemirne pokrajine u blizini granice s Pakistanom.

"Četiri osobe su poginule, a ranjeno je 15", izjavio je Gorzang Afridi, glasnogovornik pokrajinske policije.

Očevici su kazali da su bile dvije eksplozije praćene pucnjima iz malokalibarskog oružja. Zgrada gradskog vijeće je oštećena, a vjerovatno ima osoba zatrpanih u ruševinama.

"Svake nedjelje lokalna šura (vijeće) se sastaje u administrativnoj zgradi, gdje se dogodio napad", objasnio je Mohamad Ali, šef granične policije Spin Boldaka koji se nalazi 100 kilometara južno od grada Kandahara.

Dvojica bombaša samoubica su se raznijela u eksploziji u toku sastanka", potvrdio je on.

Zapadne snage su otjerale talibane s vlasti krajem 2001. godine, ali nisu uspjele da uguše njihov ustanak. Već jednu deceniju talibani se bore protiv afganistanskih nacionalnih snaga i njihovih zapadnih saveznika u nadi da će ponovo preuzeti vlast u Kabulu.