Irak
0

U samoubilačkom napadu blizu Mosula 20 mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 20 osoba je ubijeno, a 35 je ranjeno u eksploziji kamiona bombe u noći sa srijede na četvrtak u kurdskom selu Wardak jugoistočno od Mosula, navodi se u najnovijem izvještaju koji je saopćio zvaničnik ministarstva odbrane.

Zvaničnik ministarstva je saopćio da je snaga eksplozije izazvala rušenje starih kuća izgrađenih od cigala u kojim je izgubilo život više stanovnika.

Prema riječima zvaničnika lokalne policije kapetana Mohammeda Jalala, drugog samoubicu su ubile snage sigurnosti prije nego što je aktivirao eksploziv postavljen u drugom kamionu.

Iračka vojska i policija i oružane snage autonomne regije Kurdistan blokirale su zonu poslije napada, javio je AFP.

Agencija Reuters prenosi da je ovo bio posljednji u nizu napada na etnički mješovita naselja u sjevernom Iraku i da je u sličnom napadu u drugom selu prošlog mjeseca ubijeno 28 osoba.

Etnički i vjerski mješoviti Mosul, treći najveći irački grad, i dalje je ostao među najnasilnijim gradovima u zemlji usprkos američkim vojnim akcijama.

Američki i irački dužnosnici kažu kako se Al-Qaidini pobunjenici pokušavaju pregrupirati u gradu nakon što su prešli iz susjedne pokrajine Anbar, te se vjeruje da žele isprovocirati etničke napetosti i nasilje.

U tome gradu je prisutan lokalni razdor između Kurda i Arapa i ima nasilja protiv vjerskih manjina.

Krajem 2008. agencija UN-a za izbjeglice izvijestila je da je 13.000 kršćana pobjeglo iz grada zbog nasilja i zastrašivanja.

Amerikanci, irački Kurdi i njihova vlast trenutno razmatraju planove kako bi pojačali sigurnost u regiji.