Svijet
0

U samoubilačkom bombaškom napadu u Baqubi ubijeno sedam ljudi

FENA
U samnoubilačkom bombaškom napadu u gradu Baqubi u srijedu je ubijeno sedam osoba, a ranjene su 22, saopćila je policija, dok su vlasti povećale broj poginulih od samubilačkog bombaškog napada na pogrebnu povorku u Bagdadu dan ranije na 36 ljudi.

Bombaški napadi podsjetnik su na opasnosti koje su prisutne uprkos nedavnom padu nasilja u Iraku - i na opasnost od masovnih okupljanja u zemlji u kojoj se mase često pokažu kao meta napada, javio je AP.

U današnjem napadu bombaš je detonirao eksploziv u blizini bolnice u centru grada, prijestonice nemirne pokrajine Diyala, oko 50 km sjeveroistočno od Bagdada, saopćio je policijski pukovnik Raghib al-Omari.

Među poginulima su policajac i dva pripadnika dobrovoljačke grupe stvorene uz američku podršku - Brigade revolucije 1920, saopćio je policajac.

Dobrovoljačle grupe - većinski sunitske plemenske grupe poznate kao Vijeća budnosti - koje su se okrenule protiv Al-Qaide i plaća ih američka vojska da štite svoja područja - zaslužne su za pad ukupnog nasilja u zemlji od juna za 60 posto.