Svijet
76

U Saint Louisu "Čas žive historije o ratu u BiH"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Program žive historije o ratu u Bosni i Hercegovini" bit će organiziran danas u "Lindberg srednjoj školi" u Saint Louisu u Sjedinjenim Američkim Državama u organizaciji Federacije balkansko američkih udruženja (FEBA).

Program je namijenjen za učenike spomenute škole, a ima cilj da učenici saznaju više o historiji i ratu u BiH.

U programu između ostalih učestvovat će bivši predsjednik Udruženja preživjelih srebreničkog genocida Hidajet Kardašević, član odbora Bosanskog islamskog centra Ibro Tucaković, brat rahmetli generala Izeta Nanića Osman Nanić, lider Saveza građana Opštine Prijedor Amir Karadžić te koordinator FEBA-e za edukaciju u St. Louisu Elvir Mandžukić.

"Želimo ovoj tematici posvetiti više pažnje, jer se o historiji i posljednjem ratu u BiH mora više razgovarati. Naš cilj je podstaći razmjenu iskustva između ljudi, a posebno između naših volontera i učenika", kaže regionalni direktor FEBA-e Mustafa Đerahović.

Federacija balkansko američkih udruženja (FEBA) je nevladina organizacija osnovana od grupe pojedinaca s Balkana s ciljem i misijom promoviranja balkanske kulture, jedinstva, ekonomske i političke saradnje, saopćili su iz te organizacije.