Zdravko Veletić
0

U SAD-u uhapšen ubica iz BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za komšije u Lino Lakesu Zdravko Veletić bio je "jedna od najdivnijih osoba koju su ikad sreli". Penzionisani radnik na gradilištu živio je u Americi sedam godina, a supruga mu je preminula od raka prošle godine. Niko tu nije znao da je 56-godišnji Veletić u Bosni i Hercegovini osuđen za ubistvo počinje prije 16 godina.

Bjegunac od bh. vlasti uhapšen je 31. oktobra u svom domu u Partridge Placeu u američkoj saveznoj državi Minnesoti i izručen BiH gdje je. Veletić je početkom rata 1992. sa porodicom napustio svoj dom u Sarajevu i otišao u Kalinovik. Tu se 14. juna iste godine posvađao sa Mijom Bozalom koji mu je opsovao majku, a ovaj izvadio pištolj i ubio ga. Od tada Veletić se nalazio u bjekstvu.

U decembru 1997. suđeno mu je u odsustvu, a dobio je kaznu od 11 godina zatvora. U novembru 2001. sa suprugom Ljeposavom kupio je kuću u ovom mjestu. Supruga mu je umrla u 50. godini, stoji u službenim dokumentima.

Komšinica Laurie Showers izjavila je za lokalne novine Star Tribune da "nije mogla ni za milion godina zamisliti takvo nešto". Istakla je da je Veletić napustio posao građevinskog radnika zbog bolova u leđima, penzionisao se, ali da je bio shrvan još otkad mu je supruga umrla.

"Jako ju je volio. Zaista je patio nakon gubitka", pričala je Showers.

Veletić ima dvije udate kćerke i troje unučadi. Komšinica ga je opisala kao "veoma dobrog djeda" koji je povremeno čuvao svoje unuke.

Još nije poznato kad će Veletić biti izručen bh. vlastima.