Svijet
0

U SAD-u počela sezona atlantskih uragana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U SAD-u je u srijedu službeno započela sezona atlantskih uragana, za koju prognostičari kažu da će vjerojatno biti iznad prosjeka.

Projekt tropske meteorologije Univerziteta Colorado predviđa čak pet velikih uragana koji bi se mogli stvoriti iznad Atlantskog okeana. Projekt ukupno predviđa devet uragana te 16 tropskih oluja, izvijestio je CNN.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) u izgledima za sezonu predviđa 12 do 18 tropskih oluja, šest do 10 uragana, te tri do šest velikih uragana.

Uragani su svrstani u kategorije od 1 do 5, po Saffir-Simpsonovoj skali uraganskih vjetrova, prema intenzitetu oluje. Tropske oluje su klasificirane kao kategorija 1 uragana s brzinom vjetra od 62 do 120 km/h. Skala ide do kategorije 5, uz stalni vjetar brzine veće od 250 km/h.

  • To može biti iznadprosječna sezona, rekla je Jane Lubchenco, morski ekolog NOAA.

  • Sjedinjene Države su bile sretne prošle godine. Vjetrovi su većinu sezonskih tropskih oluja i uragana odgurali daleko od naše obale, rekla je Lubchenco. "Međutim, ne možemo računati na sreću ove sezone. Moramo biti spremni, pogotovo s ovim lošim izgledima".

NOAA je objasnila da je ključni faktor zbog kojeg se očekuje natprosječna sezona uragana topla voda Atlantika. Temperatura morske površine u područjima gdje će se oluje vjerojatno formirati, viša je za 2 stepena celzijusa od prosječne temperature.

Atlantska sezona uragana počinje 1. juna a završava 30. novembra.