Svijet
0

U SAD-u od posljedica tornada smrtno stradalo 19 osoba

FENA
Najmanje 19 osoba je smrtno stradalo od posljedica tornada koji je od nedjelje harao u državama Tenesi, Misuri i Ilinois, saopćili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Tenesi je država koja je najviše pogođena tornadom, sa 16 mrtvih, uglavnom u okruzima Dyer i Gibson, izvijestila je američka televizija ABC, koja je navela da su mnoge zgrade oštećene, najmanje 1.200 njih samo u okrugu Gibson.

Prema Neshvilleu Tennesseanu, šerifove službe okruga Dyer "još uvijek rade na zbrinjavanju povrijeđenih".

Najmanje 62 tornada su brisala Ilinoisom, Indijanom, Oklahomom, Arkanzasom, dok su jaki vjetrovi pogodili Misuri, Kentaki i Ajovu, rušeći drveće i kidajući električne stupove, što je i uzrokovalo i neke smrtne slučajeve.

U Misuriju su od jakih vjetrova poginule najmanje dvije osobe prilikom pada drveća, izvještava CNN.

U toj državoi, šerif okruga Pemiscot je naglasio na CNN-u da je veliki broj onih kojima je pružena pomoć jer su se našli blokirani u kućama.

Američki kanal javlja također da je jedna osoba mrtva u Ilinoisu uslijed jakog vjetra koji je raznio jednu prodavnicu odjeće.

Velike štete su pričinjene i u Kentakiju, gdje ima veliki broj povrijeđenih, gdje su jaki vjetrovi oštetili petnaestak kuća, prevrnuli veliki broj automobila i prekinuli električne kablove u okolini Hopkinsvilla, izvještava Nashville Tennessean.

Spasilačke službe i dalje tragaju za stradalima i nestalima pa se strahuje kako bi broj žrtava mogao dodatno porasti.