Gallup
0

U SAD-u manje demokratskih birača nego 2008.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nova anketa Instituta Gallup pokazala je u utorak da se danas manje Amerikanaca izjašnjava demokratima nego 2008., što je loša vijest za reizbor predsjednika Baracka Obame 2012., jer su mnogi od tih padova zabilježeni u birački nepostojanim državama koje je osvojio na izborima 2008.

Prema Gallupu, u 2010. su sve savezne države i Distrikt Columbiju (Washington) imali manje stanovnika koji se izjašnjavaju kao demokrati ili kao nezavisni birači naklonjeni demokratima.

Neki od najvećih padova dogodili su se u nepostojanim državama koje su pomogle Obaminu izboru za predsjednika 2008., uključujući Nevadu, New Hampshire, Wisconsin, Colorado i Indianu.

Prema Gallupu, ukupno 12 država, uključujući Tennessee, Virginiju i Missouri, koje su bile "čvrsto" demokratske ili njima naklonjene 2008., sada su prešle u kategoriju "neizvjesne", gdje može pobijediti i demokratski i republikanski kandidat.

Istodobno se u protekle tri godine nijedna od 50 saveznih država nije pomakla prema većoj naklonosti za demokrate.

U New Hampshireu, državi u kojoj je Obama odnio pobjedu 2008., broj birača koji se identificira kao demokrati smanjen je za 11 posto, dok je u Rhode Islandu broj demokratskih birača pao za 12 posto.

Gallup također bilježi da birači nisu odmah prešli u republikanski tabor, već da uoči 2012. postoji veći broj saveznih država u kojima je ishod predsjedničkih izbora neizvjestan.

Prema Gallupu, demokratske države i dalje nadmašuju republikanske s 23 prema 10, od kojih je 14 "čvrsto" demokratskih država, prema pet "čvrsto" republikanskih.

Neovisni birači čine oko trećine američkog elektorata.