U 36 saveznih država
0

U SAD-u 286 slučajeva nove gripe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u ponedjeljak da je u SAD-u potvrđeno 286 slučajeve nove gripe A (H1N1) u 36 saveznih država.

U državi New York potvrđena su 73 slučaja gripe, u Texasu 41, Californiji 30, Delaveru 20, Arizoni 17, Južnoj Carolini 15 i u Luisiani 14 oboljelih.

Stručnjaci CDC-a kazali su da veliku većinu slučajava prate blagi simptomi, ali kako očekuju daljnje širenje zaraze i više težih slučajeva, uključujući i one sa smrtnim ishodom.

Jedini smrtni slučaj u SAD-u zabilježen je prošloga ponedjeljka u Houstonu, Texas, gdje je u bolnici umro 23-mjesečni dječak doveden na liječenje iz Meksika.

CDC je dovršio raspodjelu 25 posto Strateških nacionalnih zaliha (SNS) lijekova protiv gripe Tamiflu i Relenza, u sve države u kontinentalnom dijelu SAD-a, uz upozorenje da prioritet kod dobivanja terapije moraju imati osobe s teškim simptomima gripe.

Zdravstvene službe i proizvođači lijekova razvijaju cjepivo protiv novog virusa gripe A (H1N1), koje bi moglo biti dovršeno za mjesec dana, ali će se na tržištu naći tek najesen.

Američki zdravstveni dužnosnici, prenosi Hina, izražavaju umjereni optimizam da nova svinjska gripa nije tako opasna kako se u početku strahovalo, ali istovremeno pozivaju građane da nastave s primjenom uobičajenih mjera opreza.