Svijet
0

U SAD-u 22 žrtve poplava

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Najmanje 22 osobe poginule su u poplavama koje su nastale zbog "sudaranja" dvije velike oluje u srednjem dijelu Sjedinjenih Američkih Država, javili su u srijedu američki mediji.

Velika oluja, koja je proteklih dana harala širokim pojasom od države Colorado pa sve do Ohioa, tokom prepodneva polako je počela da se kreće prema Velikim jezerima, izazivajući zastrašujuće poplave, rušeći puteve i uništavajući hiljade domova.

Problemi sa poplavljenim saobraćajnicama izazvali su dodatne teškoće spasilačkim ekipama, koje nisu u stanju da stradalnicima doture neophodnu pomoć, zbog čega je u nekoliko okruga države Wisconsin proglašeno vanredno stanje.

Lokalni mediji u toj državi javili su da je, osim srušenih kuća i poplavljenih puteva, snažna kiša praćena jakim vjetrom "izbacila" iz šina i jedan voz, dok je Crveni krst u susjednoj Minessoti objavio da nevrijeme oštetilo ili uništilo čak 4.200 kuća, od čega 600 potpuno.

Opasnost od poplava proglašena je i u državama Texas, Nebraska, Colorado, Iowa Južna Dakota, Indiana, Ohio, Wisconsin, Illinois i Missouri.