Svijet
0

U Rusiji ubijene dvije osobe osumnjičene za napad na hidrocentralu

FENA
Pripadnici ruske policije u nedjelju su u pucnjavi prilikom pokušaja hapšenja ubili dvije osobe osumnjičene za nedavni bombaški napad na hidrocentralu u nemirnoj regiji sjevernog Kavkaza, javili su ruski mediji.

Glasnogovornik ruske policije kazao je da je riječ o pobunjenicima koji su učestvovali u velikom broju ozbiljnih zločina, uključujući napad na hidrocentralu Baksanskaja 21. jula, prenio je Reuters.

Šest maskiranih osoba, kako se pretpostavlja islamističkih ekstremista, izvelo je u srijedu napad na hidrocentralu u ruskoj republici Kabardino-Balkarija, ubilo dvojicu čuvara i aktiviralo bombe u strojarskoj hali.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u petak da će otpustiti glavne dužnosnike sigurnosti ukoliko ne uspiju spriječiti nove napade na strateške objekte u regiji.

Stručnjaci kažu da bi ovaj napad, za koji nijedna grupa još nije preuzela odgovornost, mogao označiti promjenu taktike ekstremista u ovoj oblasti koji nastoje proširiti pobunu i koncentrirati se na privredne mete.