Svijet
0

U Rusiji Dan žalosti zbog smrti 112 osoba u požaru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rusiji je u ponedjeljak Dan žalosti zbog nesreće u kojoj je 112 osoba nastradalo u požaru u noćnom klubu u Permu, a istraga o uzrocima požara i mogućem nepoštivanju mjera sigurnosti se nastavlja.

U požaru, za koji ruski tužioci kažu da je bio najsmrtonosniji posljednjih decenija, povrijeđeno je više od 120 osoba, od kojih je većina u teškom stanju.

Portparolka regionalnog ogranka Istražnog komiteta ruskog tužilaštva saopćila je u ponedjeljak da su sve žrtve i povrijeđeni identifikovani, prenosi Reuters.

Požar je u petak uveče izbio kada su varnice vatrometa zapalile pokrivače od pletenog pruća na zidovima i plafonu prepunog kluba "Hromi konj", izazivajući stampedo kada je više od 200 osoba u panici pojurilo ka jedinom izlazu.

Policija je, prema naređenju suda u Permu, u nedjelju pritvorila vlasnika kluba, dva menadžera i osobu koja je bila zadužena za vatromet, zbog sumnje za ubistvo iz nehata i kršenje vatrogasnih propisa.

Ispred kluba ljudi su palili sveće i polagali cvijeće da bi odali počast nastradalima, od kojih je većina imala između 20 i 30 godina.

Više od 15.000 osoba nastrada u požarima širom Rusije svake godine, a vatrogasne inspekcije često su optuživane za korupciju, zbog čega se ne poštuju osnovne mjere za zaštitu od požara u klubovima.

Ovo je najžešći požar koji je izbio u nekom noćnom klubu u svijetu, od kada je prije pet godina u Buenos Airesu poginulo skoro 200 osoba.