Svijet
0

U Rusiji će historiju učiti iz patriotskih udžbenika

FENA
Učenici u Rusiji će od ove školske godine historiju učiti iz novih, patriotskih udžbenika, piše u ponedjeljak britanski The Independent. U njima se Staljin naziva "kontraverznom" ličnošću, a prema Putinovim riječima, ovakve knige su potrebne kako bi se ostvario pozitivan pogled na Sovjetski savez i njegovu historiju.

Novi udžbenici pišu se na osnovu priručnika koji je odobrio Kremlj i u kome se, između ostalog, Staljin naziva kontroverznom ličnošću - za jedne je oličenje zla, a za druge heroj koji je donio pobjedu u Drugome svjetskom ratu i proširio teritoriju Sovjetskog saveza.

Odluka o novim udžbenicima donesena je, piše Independent, nakon razgovora predsjednika Vladimira Putina s nastavnicima, u kome se založio za više patriotizma u pristupu historijskim događajima.

Negativno viđenje Sovetskog saveza u postojećim udžbenicima Putin je pripisao činjenici da su autori dobijali finansijsku pomoć iz inozemstva.

Ne smijemo zaboraviti Staljinove čistke, ali druge zemlje su se ponašale daleko gore, u Hiroshimi i u Vijetnamu - citira Independent riječi ruskog predsjednika.