Svijet
0

U Rumuniji umrlo 18 ljudi, u Grčkoj vanredno stanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rumunija je u ponedjeljak proglasila najviši, "crveni" stepen pripravnosti zbog velikih vrućina koje su u toj zemlji odnijele 18 života, dok je u Grčkoj zavedeno vanredno stanje usljed temperatura koje bi mogle dostići 45 stepeni celzijusovih, javila je agencija Reuters.

Rumunski ministar zdravlja Eugen Nikolaesku rekao je da su tri rumunska građana umrla u ponedjeljak zbog pregrijanosti i upozorio stanovništvo da ne izlazi iz kuća tokom navrelijeg dijela dana.

"Najviši stepen pripravnosti bit će pojačan 24. jula u Bukureštu i pet općina na jugu zemlje'', rekao je on novinarima poslije vanrednog sastanka na kome je vlada zabranila rad na gradilištima.

Ovo je drugi toplotni talas u jugoistočnoj Evropi ove godine. U junu, kad su temperature dostigle 46 stepeni celzijusovih u Rumuniji, Turskoj i Grčkoj, od vrućine je umrlo više od 35 osoba.

U Grčkoj je 13 osoba primljeno u bolnicu zbog toplotnog udara, pa je ministarstvo zdravlja proglasilo "vanredno stanje" kako bi se omogućio veći prostor u zdravstvenim centrima, za slučaj masovnih hospitalizacija.

"U stanju smo pune priparvnosti od petka i povećavamo broj zaposelnih", rekao je portparol Hitne pomoći Dimitris Piros.

U toplotnom talasu u ljeto 1987. godine u Atini je umrlo više stotina ljudi. Od tada zdravstvene vlasti preduzimaju mjere kako bi se zaštitio najosjetljiviji dio stanovništva i stare osobe, podsjetio je Tanjug.

Hidrometeorološki zavod predviđa nešto niže temperature u Grčkoj od četvrtka.