Svijet
30

U rudarskoj nesreći u Turskoj 205 poginulih, proglašena trodnevna žalost

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Broj poginulih u tragičnoj rudarskoj nesreći u Somi porastao je na 205, potvrdio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz i dodao da se strahuje od povećanja tog broja.

Ministar Yildiz je kazao da požar u rudniku i dalje traje i da postoji veliki rizik i za živote više od 460 spasilaca koji učestvuju u akciji apašavanja rudara.

Istakavši da je situacija sve kritičnija, Yildiz je kazao da se strahuje da se Turska suočava sa najtragičnijom radničkom nesrećom u historiji. Dodao je da se užurbano radi na utvrđivanju lista nestalih i da u akciji učestvuju sve nadležne institucije zemlje.

"Bilans stradalih se približava onom kako smo se pribojavali. Trenutno moramo raditi i na pripremama aktivnosti za sutra. Ne smijemo dozvoliti da bude propusta u vezi sahranjivanja poginulih. Dužnosti su razdijeljene", kazao je Yildiz.

Naglasivši da je trenutni posao tužan i bolan, Yildiz je poručio da je pokrenuta i opsežna istraga o uzrocima nesreće i dodao da nije riječ o nikakvoj eksploziji metana, već da se na izvučenim tijelima stradlih jasno vidi da su stradali trovanjem karbon-monoksidom.

"Radimo na što bržem izvlačenju rudara iz rudnika. Nije riječ ni o kakvoj eksploziji metana. Vidimo da su stradali od trovanja karbon-monoksidom", rekao je Yildiz. 

Više od 18 sati nakon izbijanja požara, jutros je iz jame izvučeno i spašeno šest rudara, koji su potom hospitalizirani.

Na mjesto nesreće već su stigli brojni turski zvaničnici i političari, a očekuje se i dolazak turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji je odgodio posjetu Albaniji i sve druge programe najavljene u naredna dva dana.

U zemlji je proglašena trodnevna žalost.