Svijet
0

U Rimu otvorena prva "gay" ulica

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Rim je u petak zastavama, posterima i protestima obilježio otvaranje prve "gay" ulice, projekta pokrenutog nakon incidenta koji je izazvalo privođenje dvojice homoseksualaca prošle sedmice koji su se ljubili ispred rimskog Koloseuma.

Dvojica muškaraca privedeni su u policijsku stanicu zbog, prema policijskom izvještaju, bludnog ponašanja u javnosti, zbog čega se u Italiji može dobiti i zatvorska kazna od dvije godine.

Protestanti su pozdravili otvaranje zone u centru grada u krugu od 300 metara, kao mjesto gdje se homoseksualci i lezbijke mogu osjećati slobodnim.

"Ovo će biti zona u kojoj se ljudi mogu opustiti, ali će ujedno predstavljati most između građana Rima i homoseksualne zajednice.", izjavio je vođa udruženja za prava homoseksualaca, Fabrizio Marrazzo.

Otvaranju "slobodne" zone prisustvovala su i dvojica muškaraca zbog kojih je i nastala medijska hajka. Na pitanje što se zapravo desilo taj dan kada ih je policija privela, izjavili su da su samo razmijenili poljubac nakon izlaska, običnu gestu privrženosti drugoj osobi. Glasnogovornik policije izjavio je da se nije radilo samo o poljupcu te da bi se na isti način postupilo i sa heteroseksualnim parom.

"Niko ne želi osuđivati ljude zbog drugačijeg ispoljavanja njihove seksualnosti, ali posvećivanje čitave jedne ulice homoseksualcima i lezbijkama je potpuno beskoristan i marginaliziran projekat.“, izjavio je talijanski političar Piergiorgio Benvenuti.

Prava homoseksualaca našla su se u centru žestoke rasprave nakon što je predložen zakon koji bi homoseksualnim parovima dozvolio sklapanje braka, što je razljutilo papu Benedikta XVI, koji nastoji sačuvati tradicionalni brak između muškarca i žene.