Afganistan
0

U raznim sukobima i incidentima poginula 31 osoba

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Trideset jedna osoba, većina pobunjenika, poginula je u Afganistanu u nekoliko incidenata, sukoba i bombaških napada, od kojih troje djece u eksploziji ostataka minobacačke granate, objavile su u petak afganistanske vlasti.

Broj talibanskih napada povećao se posljednjih sedmica u Afganistanu, u trenutku kada je raspoređeno pojačanje od skoro 20.000 američkih vojnika, uglavnom na jugu zemlje, kako bi se intenzivirala borba protiv pobunjenika, javio je AFP.

Troje djece poginulo je u petak u gradu Ghazni, u eksploziji ostataka minobacačke granate koje su pronašli na mjestu sukoba policije s talibanima, objavio je šef policije pokrajine Ghazni.

Tri bombe eksplodirale su u četvrtak i petak u pokrajini Nangarhar, ubivši šest policajaca i čovjeka koji je postavljao bombe.

U nestabilnoj pokrajini Khost, pobunjenici su napali bazu stranih trupa, uglavnom američkih. Tijela 15 pobunjenika su pronađena nakon žestokih sukoba u kojima je poginuo policajac i pripadnik paravojnih snaga, angažiran od američke vojske, javila je lokalna policija.