Guardian
0

'U ratu zbog gasa svi gube'

FENA
Saga u vezi s rusko-ukrajinskim sporom zbog gasa tema je kojoj u ponedjeljak londonski dnevnici u svojim vanjskopolitičkim rubrikama poklanjaju najveći prostor, dok urednik The Guardiana za evropsku politiku tvrdi da su i Rusija i Ukrajina gubitnici u ratu oko gasa.

Politička i ekonomska šteta nanesena objema zaraćenim stranama neće se tako lako moći ukloniti. Ovo je, ističe list, bio vrlo loše odabrani trenutak za izazivanje spora budući da je privreda u Rusiji i u Ukrajini u vrlo teškom stanju.

Čak i prije izbijanja sukoba koji je mjesecima tinjao, Rusija, premijer Vladimir Putin i gigantski gasni div Gazprom osjećali su ozbiljne posljedice posustale globalne ekonomije. Dionice Gazproma u protekla tri mjeseca izgubile su tri četvrtine vrijednosti, profit je drastično pao, a kompanija je nagomilala 40 milijardi eura dugova.

Rat oko gasa Gazprom je svakog dana koštao milione eura jer je odbijao ispuručiti taj energent kupcima u Evropi kojima inače prodaje 30 posto svog gasa i od kojih zavisi njegovo bogatstvo.

Situacija će biti još gora, zaključuje Guardian, jer stručnjaci za energetiku upozoravaju da će na proljeće cijena gasa pasti sa 430 dolara za hiljadu kubnih metara na manje od 250 dolara.

Uvodničar Daily Telegrapha piše da Evropska unija mora smanjiti svoju zavisnost od ruskog gasa. Gas je predstavljao sjeme razdora između Rusije i Ukrajine još od raspada Sovjetskog saveza, ali su posljedice toga spora ovaj put bile mnogo dalekosežnije.

Pored toga, bilateralni problemi - oko cijena, tranzitnih dažbina i uloge posredničke firme koja je registrirana u Švicarskoj i dalje nisu riješeni. Korisnici u Evropskoj uniji su žrtve sukoba koji je prije svega, smatra list, političke prirode. Gazprom je korumpirana i nedjelotvorna kompanija pod državnom kontrolom koja je dijelovima bivšeg Sovjetskog saveza, uključujući Ukrajinu, prodavala gas po subvencioniranim cijenama. Na političkom planu ona je zamijenila oružane snage kao glavna poluga ruske vanjske politike.

Članice EU-a zbog svega toga moraju sačiniti dugoročni, koordinirani plan za smanjivanje energetske zavisnosti od Rusije. Za to će biti potrebno više godina, no najnovija kriza poslužila je kao brutalan podsjetnik da se taj posao mora što prije obaviti, napominje autor redakcijskog komentara u Daily Telegraphu.

Dopisnik The Independenta iz Bruxellesa izvještava o, kako navodi, neočekivano dobrom posredničkom nastupu Češke, kao predsjedavajućeg Evropske unije, u sporu između Rusije i Ukrajine.

Evropski diplomati su strahovalI da njihove češke kolege u toj ulozi neće imati neophodnu težinu, da jednostavno neće biti sposobni nositi se s tim problemom te da će morati prizvati u pomoć neku evropsku zemlju "teške kategorije", poput Njemačke, što bi nanijelo štetu kredibilitetu Češke.

No, kako je za The Times izjavio jedan neimenovani ugledni evropski diplomat, Prag je pokazao da su ta strahovanja bila neopravdana, što je svima donijelo olakšanje.

Novinar Independenta podsjeća da su Česi napravili diplomatski gaf na samom početku svoga šestomjesečnog predsjedavanja kada je jedan nespretni glasnogovornik izraelsku ofanzivu u Gazi opisao kao odbranu, što je razbjesnjelo mnoge zemlje širom svijeta.

Nakon toga su nastojanja Češke da osigura posredničku ulogu EU-a u uspostavi prekida vatre između Izraela i Hamasa propala zbog hiperaktivnoga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je krenuo na vlastitu mirovnu turneju upravo u trenutku kada je u regiju otputovala i jedna evropska delegacija.

Sarkozy je odlučan u namjeri da održi uticaj Francuske i sada kada je okončano njezino predsjedavanje Unijom, pa će, predviđa list, vjerovatno još u mnogo navrata pokušati da zasjeni Čehe.