Krvavi sukob
0

U Rafahu 16 mrtvih i 120 ranjenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 16 mrtvih i 120 ranjenih najnoviji je bilans krvavih sukoba u palestinskom gradu Rafah, na jugu pojasa Gaze, započetih u petak između pripadnika jedne radikalne islamističke grupe i Hamasa koji vlada tom teritorijom.

Sukobi su izbili u vrijeme redovnih molitvi petkom u podne, kada su militanti preuzeli kontrolu nad jednom džamijom i trajali oko sedam sati.

Očevici kažu da su hamasovci zatvorili čitav dio grada.

Militanti pripadaju navodno organizaciji inspiriranoj međunarodnom terorističkom grupom Al-Kaida, koja sebe naziva Božiji ratnici. Oni optužuju Hamas, koji je juna 2007. silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od umjerenijeg Fataha, da nije dovoljno islamistički.

Hamas je u subotu osudio grupu koju smatra odgovornom za izbijanje nasilja.

"Potpunu odgovornost pripisujemo Abdelu - Latifu Musi i drugima s njim za ono što se desilo nakon njegovog proglasa na molitvama petkom, oglušavanje o zakone i proglašavanje onoga što je on nazvao islamskim emiratom i uzimanjem zakona u vlastite ruke", rekao je glasnogovornik Hamasa Teher Nunu.

Radio Izrael javlja, pozivajući se na palestinske izvore, da je u borbama poginuo Abu Džibril Šimali, komandant vojnog krila Hamasa.

Sukobi su okončani oko ponoći, a među ubijenima je civil i šest boraca Hamasa, a neki od ranjenih, među kojima također ima civila, u kritičnom su stanju. Ovo je jedan od najkrvavijih sukoba u pojasu Gaze od trosedmične izraelske ofanzive započete 27. decembra prošle godine.

Lider Božijih ratnika poznat i po imanu Abu al-Nur al-Makdesi je objavio u džamiji teokratsku vladavinu na palestinskim teritorijama, počevši od Rafaha, obećavši primjenu islamskih zakona.

"Proglašavamo rođenje islamskog emirata," rekao je upitavši: "Koga se plašite? Amerike, Britanije, Francuske, Evropske unije, treba da se plašite samo Boga".

Tim riječima je upozorio lidere Hamasa koji sada teže dijalogu sa Zapadom, iako i dalje ne odbacuje nasilje, i odbijaju da priznaju Izrael i ranije sporazume s tom zemljom.

Prije napada na džamiju, Makdesi, imam koga su čuvala četvorica ljudi obučenih u crno, zaprijetio je da će dani hamasovcima biti skraćeni ako to učine, istakavši: "Ko god proliva našu krv i njegova krv će biti prolivena".

Istovremeno je porekao da je njegova organizacija inicirala napade na Hamas.