Svijet
0

U pucnjavi u jednom koledžu u Finskoj nekoliko mrtvih

FENA
U pucnjavi u jednom koledžu u Finskoj u srijedu je ubijeno nekoliko osoba a desetak povrijeđeno, među njima jedna teško, saopćili su zvanični izvori, dok finski mediji javljaju o čak sedmero mrtvih, među kojima je i navodni ubica.

"Drama je završena. Ne možemo reći koliko je osoba ubijeno, ali ima ih nekoliko", rekla je Taina Varri iz grada Tuusuka, četrdesetak kilometara sjeverno od Helsinkija.

"Nekoliko osoba je ubijeno", rekao je Eero Hirvensalo, ljekar u centralnoj bolnici u Helsinkiju.

Prema popularnom listu Iltalehti, koji navodi policijske izvore, sedam osoba je ubijeno u pucnjavi.

Desetak povrijeđenih je prebačeno u bolnicu. Jedan srednjoškolac pogođen hicem u glavu u kritičnom je stanju, rekao je Hirvensalo. "On će umrijeti", rekao je on.

Premijer Matt Vanhanen je rekao da je to "prava tragedija".

Pucnjava je počela u kasnim jutarnjim satima u koledžu Jokeka u Tuusulu, malom mjestu od 30.000 stanovnika, s 500 srednjoškolaca.

Prema nekim medijima, koji navode policijske izvore, ubica je bio učenik fasciniran oružjem i nasiljem, koji je otvorio vatru u učionici. On je također pucao i u pravcu policajaca.

Privatni televizijski kanal "MTV" objavio je da je navodni ubica izražavao divljenje prema Hitleru i Staljinu.

Značajno policijsko osoblje i spasilačke snage raspoređeni su a televizije su prikazale scene upaničenih povrijeđenih učenika koji razbijaju stakla i bježe kroz prozore učionica, dok zabrinuti roditelji čekaju novosti pred zgradom.