Svijet
0

U prošloj godini više od 15 hiljada stranih boraca priključilo se IDIL-u

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Prema procjenama američkih obavještajnih službi, broj stranih boraca koji ratuju u Siriji i Iraku od 2011. godine dostigao je brojku od 30 hiljada. Zabilježeno je učešće dobrovoljaca iz oko 100 zemalja svijeta, a većina ih se pridružila IDIL-u.

Uprkos međunarodnim naporima u cilju zaustavljanja krvoprolića u Siriji i Iraku, nije se mnogo postiglo kada je u pitanju priliv novih dobrovoljaca, piše New York Times. Samo u toku prošle godine, prema podacima američkih obavještajnih agencija broj stranih boraca koji su se priključili ratu u Siriji i Iraku iznosi oko 15 hiljada. Podaci ukazuju da se na dnevnoj bazi oko 40 dobrovoljaca infiltrira u određene pobunjeničke grupe, a većinom IDIL-u.

Oko 250 Amerikanaca ratuje u Siriji, a trend odlaska u rat iz SAD-a se povećava. Iz State Departmenta su istakli da IDIL veliki dio mobilizacije vrši i putem društvenih mreža. Velika Britanija je do prošle godine imala oko 500 dobrovoljaca u Siriji, a sada taj broj iznosi 750. Prema informacijama koje je iznio premijer Francuske Manuel Walls, broj dobrovoljaca iz te države iznosi oko 500, a pretpostavlja se da su oko 133 francuska državljanina do sada poginula u Siriji i Iraku.

Među stranim dobrovoljcima u Siriji i Iraku pretpostavlja se da je i oko 300 osoba sa područja Balkana.

Do sada je prema procjenama ubijeno oko 10 hiljada pripadnika IDIL-a, ali ono što zabrinjava je brzo regrutovanje novih dobrovoljaca.