Kopenhagen
0

U pripremi i treći prijedlog sporazuma o klimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Treći prijedlog sporazuma o klimi na UN-ovom samitu u Kopenhagenu, kojeg u petak razmatraju svjetski čelnici, podrazumijeva smanjenje emisije stakleničkih plinova i od strane industrijski razvijenih, bogatih zemlja i zemalja u razvoju, izvještavaju agencije.

Dokument nazvan Kopenhaški sporazum predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova od strane bogatih zemalja za najmanje 80 posto do 2050., u odnosu na količinu emisije štetnih plinova iz 90-ih godina, dok bi zemlje u razvoju svoju emisiju štetnih plinova trebale smanjiti za 15 do 30 posto, javlja AP.

U najnovijem prijedlogu sporazuma se također ističe decembar 2010. kao krajnji rok do kojeg bi svjetski vođe trebali usvojiti zakonski obavezujući sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja, navodi AP.

Kao ustupak zemljama u razvoju i manjim otočnim državama koje su najranjivije na klimatske promjene, porast temperature bi se trebao ograničiti na 2 stepena Celzijusa više u odnosu na prijeindustrijsko razdoblje, a 2016. bi se razmatralo još strože ograničenje od 1,5 stepena Celzijusa.

Ranije je američki predsjednik Barack Obama pozvao sudionike konferencije na hitnu akciju i da iskažu spremnost na kompromis.

Siromašne zemlje prozivaju bogate države da su najodgovornije za promjenu klime na planetu, smatrajući da zbog povijesne odgovornosti trebaju prednjačiti u smanjenju emisije stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

Ministar okoliša iz Švedske, zemlje koja trenutno predsjeda EU-om, izjavio je da ključ za donošenje sporazuma drže SAD i Kina. SAD je, tvrdi Andreas Carlgren, prekasno sjeo za stol, a Kina se protivi "monitoringu", što predstavlja ozbiljnu prepreku.

  • EU je zaista htio izaći u susret velikoj skupini siromašnih zemalja, ali su to onemogućile velike sile, kazao je Carlgren, prenosi Hina.

SAD i Kina zajedno su odgovorne za skoro polovicu ispuštenih stakleničkih plinova u atmosferu.