Svijet
0

U Pragu održan samit EU-SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Okupljeni čelnici zemalja članica Evropske unije, među njima i američki predsjednik Barack Obama, razmotrili su u nedjelju u češkoj prijestonici Pragu, između ostalog, klimatske promjene, energetsku sigurnost i prebacivanje zatvorenika iz logora u zalivu Guantanamo u treće zemlje.

Kako javlja izvještač BBC-a iz Praga, osnovni cilj samita bio je da pokaže kako Amerika i Evropa ponovo sarađuju nakon višegodišnjih dubokih podjela.

O transatlantskoj saradnji je po okončanju skupa govorio predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je kazao da su zemlje EU-a udružile snage sa SAD-om kako bi se prevladale najteže posljedice globalne ekonomske krize.

Predsjednik Evropske komisije je naglasio da je evropski blok iskazao jedinstvo, i to "na globalnom nivou, jer je odlučno pristupio rješavanju krize".

Evropsko-američke veze Barroso je opisao kao daleko najznačajniji ekonomski odnos na svijetu - transatlantska razmjena vredna je dvije milijarde dolara dnevno.

U okviru bilateralnih evropsko-američkih razgovora, dvije strane su razmotrile šta se na globalnom planu može učiniti u pogledu zajedničkih prijetnji, kakva je širenje nuklearnog naoružanja.

Obama i Evropski lideri su na svom samitu u Pragu identificirali tri ključna polja na kojima SAD i Evropa moraju preuzeti vodeću ulogu, a to su klimatske promjene, energetska sigurnost i trgovina, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Jose Manuel Barroso je istaknuo i da su stavovi nove američke administracije "mnogo jasniji i mnogo ambiciozniji" kada se radi o klimatskim promjenama.

Američki predsjednik se, međutim, izgleda zamjerio pojedinim evropskim kolegama kada je nedvosmisleno podržao članstvo Turske u Evropskoj uniji.

"SAD i Evropa muslimanima moraju prilaziti kao prijateljima, susjedima i partnerima u borbi protiv nepravde, netolerancije i nasilja. Napredak na planu učlanjenja Turske u EU predstavljao bi važan signal vaše odanosti tim principima i osigurao čvrsto povezivanje Turske i Evrope", rekao je Obama okupljenim šefovima država ili vlada.

Nekoliko zemalja EU-a otvoreno se, međutim, protivi turskom članstvu. Najglasnija među njima je Francuska - predsjednik Nicolas Sarkozy je u intervjuu iz Praga za jednu francusku TV stanicu odmah nakon Obaminog izlaganja ponovio da Pariz ne odustaje od svog stava.

"Kada je riječ o EU, na zemljama članicama je da donose odluke. Uvijek sam se protivio članstvu Turske i i dalje mu se protivim", naglasio je Sarkozy.

Prije sastanka s liderima EU-a, predsjednik Obama je održao govor na centralnom trgu u Pragu pred više od 20.000 ljudi. On se založio za zaustavljanje širenja nuklearnog naoružanja, navodeći da jasno izlaže odlučnost SAD-a da djeluje u pravcu njegove potpune eliminacije.

Po njegovim riječima, SAD će u okviru svoje sigurnosne strategije poduzeti korake za smanjenje značaja nuklearnog oružja i smanjenje postojećih arsenala.

Washington će također s Rusijom otvoriti novu rundu pregovora o ograničenju arsenala, istaknuo je predsjednik Obama. Njegova administracija će raditi na ratifikaciji međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba i založit će se za novi sporazum kojim bi se zabranila proizvodnja fuzijskog materijala.

Predsjednik Obama je govorio i o Iranu, navodeći kako će pokušati da ostvari kontakt s Teheranom, kome će biti ponuđeno da bira između saradnje i pristupa miroljubivoj nuklearnoj tehnologiji, s jedne strane, ili potpune izolacije, s druge, nastavi li provoditi postojeću nuklearnu strategiju koja, smatra Obama, predstavlja jasnu prijetnju.

Sve dok Iran bude predstavljao prijetnju, SAD će nastaviti da radi na spornom proturaketnom odbrambenom štitu koji bi, između ostalog, bio postavljen u Poljskoj i Češkoj, rekao je Obama.

Američki predsjednik iz Praga u nedjelju uvečer putuje u Tursku, gdje će održati važan govor o odnosima s muslimanskim svijetom.

Turska je posljednja etapa njegove transatlantske turneje.

Policija u Ankari i Istanbulu, koje će Obama posjetiti tokom iduća dva dana, poduzima opsežne mjere sigurnosti i već se sukobila s demonstrantima koji, kako kažu, ne protestiraju protiv samoga Obame, već protiv Sjedinjenih Država koje se nikada neće promijeniti.