Kina
0

U požaru u rudniku uglja poginulo 25 rudara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U požaru u rudniku uglja u centralnoj Kini poginulo je najmanje 25 rudara, a napori potrage su se nastavili za barem trojicom ostalih zarobljenih pod zemljom, javili su u srijedu državni mediji.

Novinska agencija Xinhua javila je da je vatra zahvatila podzemne kablove u utorak popodne u rudniku uglja Lisheng u gradu Xiangtan u pokrajini Hunan, prenosi AP.

Vlasnik rudnika i visoki službenik su uhapšeni, javila je Xinhua.

Još 16 tijela izvučeno je u srijedu na dubini od 540 metara ispod zemlje, čime je ukupni broj poginulih porastao na 25, javila je agencija.

Više od 70 rudara bilo je pod zemljom kada je vatra izbila a 43 ih je uspjelo pobjeći, navodi se u agencijskoj vijesti. Spasioci su tragali za preostalim rudarima, za koje se vjeruje da su bili na drugoj rudarskoj platformi najmanje 600 metara pod zemljom, javila je Xinhua.

Vatra je ugašena a ventilacijski sistem je obnovljen u utorak tako da ima šansi da su oni još živi, javila je agencija.

Kineska rudarska industrija najpogibeljnija je na svijetu, dok se za većinu nesreća krivi loša sigurnost u rudnicima koji se bore da udovolje enormnim zahtjevima za ugljem.

U novembru je poginulo 108 rudara u eksploziji u rudniku uglja u sjeveroistočnoj Kini. To je bila najteža rudarska nesreća u Kini u više godina.