Udario u kamion
0

U požaru autobusa u Indiji poginulo 16 hodočasnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prepuni autobus koji je prevozio muslimanske hodočasnike udario je u parkirani kamion i zapalio se, uslijed čega je stradalo 16 putnika, a više od 20 je ranjeno u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh, saopćila je policija u subotu.

Neki od 78 putnika, u autobusu s 54 sjedišta, nosili su kerozin i plinske boce za kuhanje što je pretvorilo autobus u "vatrenu loptu".

Neki od putnika pobjegli su kroz zadnja vrata autobusa, a drugi kroz prozor. Putnici koji su zadobili opekotine, od kojih je devet u kritičnom stanju, su prevezeni na liječenje u obližnju državnu bolnicu, javio je AP.

Rukovodioci i radnici kompanije u čijem je vlasništvu autobus su pod istragom jer su dopustili unošenje u autobus zapaljivih predmeta za kuhanje.

"Ova kompanije je izgubila dozvolu", kazao je ministar rada Vakar Ahmed.

Hodočasnici iz tri sela u distriktu Sultanpur putovali su do svetišta u Ajmeru kada se nesreća dogodila u Bahraichu, oko 130 kilometara jugoistočno od Lucknowa.

U Ajmeru se nalazi grobnica Moinuddina Chishtija, sufijskog učitelja koji je u 13. stoljeću pomogao u uspostavljanju vjerskog reda koji prevladava u Indiji i Pakistanu.

Autobuske nesreće su česte u Indiji zbog nepažljive vožnje, loših cesta i loše održavanih vozila.