Posljednji podaci
0

U potresu u Turskoj život je izgubila 51 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema posljednjim podacima, turske vlasti su revidirale broj poginulih u potresu magnitude 6 stepeni po Richteru koji je u ponedjeljak ujutro pogodio tursku pokrajinu Elazig na 51 osobu, dok su 74 povrijeđene.

Informaciju je potvrdila i uprava za vanredna stanja sa sjedištem u Ankari te Krizni ured u Elazigu. Prethodno je javljeno da je potres odnio 57 života te da je pedesetak osoba povrijeđeno.

Nakon prvoga, najsnažnijeg potresa magnitude 6, slijedio je niz slabijih, među kojima i jedan magnitude 5,5 stepeni.

Žrtve, među kojima ima i djece, zabilježene su u pet sela, u blizini epicentra koji je lociran u Karakoçanu (kurdski: Dep), u pokrajini Elazigu, smještenoj na aktivnom istočnoanadolskom rasjedu.

Betonske kuće u tim selima su ostale čitave u potresu, a one građene od nepečene opeke su se srušile.

Spasilačke ekipe i turski Crveni polumjesec stigli su na stradalo područje, gdje su počeli raspodjelu deka i toplih obroka seljanima koji zajedno s njima sudjeluju u spašavanju, po hladnom vremenu.

Potraga za preživjelima u pokrajini Elazigu je prekinuta, nakon što su spasioci zaključili da više nema preživjelih pod ruševinama, saopćio je glasnogovornik tamošnje ispostave kriznog štaba.

"Prema obavijestima kojima raspolažemo, više nikoga nema pod ruševinama", rekao je glasnogovornik u telefonskom razgovoru iz Ankare. Time se potraga za preživjelima završila, dodao je.

U kurdskom selu Okçalaru sa 860 stanovnika srušio se velik broj kuća, a 18 osoba je poginulo.

"Među ljudima je vladao strah i panika. Sve je trajalo oko jedne minute. Potres se jako osjetio i svi smo pokušali izići na ulice", kazao je dopisnik turske novinske agencije Dogan za televizijsku mrežu CNN Turk.

Razorni potresi nisu rijetkost u Turskoj, koja je na trusnom području. U dva potresa 1999. na sjeverozapadu zemlje poginulo je 20.000 ljudi.