Svijet
0

U potresu u Kini možda i više od 50.000 mrtvih

FENA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Kina je objavila da je u razornome potresu početkom sedmice možda poginulo i više od pedeset hiljada ljudi, oštećene su i mnoge brane, a pokušaji da se ublaži opasnost propadaju zbog slabe informiranosti, tvrdi kineski ministar za vode, a prenose agencije.

Kineski državni mediji izvještavaju da je vojska poslana da hitno sanira pukotine na brani Zipingpu u Sečuanu. Stručnjaci branu sada smatraju strukturno sigurnom, javlja DPA.

U Sečuanu i Chongqingu najmanje je 17 akumulacijskih jezera oštećeno, neke su brane napuknule ili već puštaju vodu, javljaju državni mediji.

Ministar za vodno gospodarstvo Chen Lei rekao je da tih oštećenja ima svuda i ni najmanje ne umiruje njegova poruka s internetske stranice ministarstva.

"Posebno u pokrajini Sečuanu gdje ima mnogo brana oštećenja od potresa velika su i opasnost nije procijenjena", prenio je Reuters.

Ministar krivima ne smara samo prirodne razloge. "Upravljanje sistemima hidroelektrana nije dobro, a blokirani su informativni kanali. Nepoznate su razmjere štete", rekao je Chen.

Spasilačke službe i dalje pokušavaju naći preživjele, ali sve je manje nade za hiljade pod ruševinama.

Već je potvrđeno da ima oko 20 hiljada mrtvih, a 25 hiljada još je pod ruševinama u područjima do kojih se ne može doći, dok se spasilačke službe probijaju kroz klizišta i preko srušenih mostova, u vrlo otežanim uvjetima zbog stalno lošeg vremena.

Vodstvo komunističke partije poručilo je dužnosnicima da "osiguraju socijalnu stabilnost" u spasilačkim naporima jer su se zbog potresa proširile glasine o curenju hemikalija, zavladao je strah od rušenja brana i dolazi do scena kolektivnog očaja, javlja Reuters.