Svijet
0

U potrazi za značenjem sintagme "Ismail Ax"

Sarajevo-x.com
"Ismail Ax". Ove dvije riječi ispisane su crvenom tintom na ruci Cho Seung Huia, 23-godišnjeg studenta Virginia Tech univerziteta odgovornog za ubistva 33 osobe. Od momenta kada je ta informacija izašla u javnost velika internet zajednica se trudi da pronađe značenje ove sintagme.

Istog trenutka kada je na stranicama Chicago Tribunea objavljen ovaj detalj, surferi širom svijeta su krenuli u razotkrivanje značenja "Ismail Ax". Hiljade blogera je ponudilo svoja objašnjenja, a milioni su ih pročitali i komentarisali.

Kada je ChicagoTribune.com objavio informaciju o misterioznom napisu "Ismail Ax", u narednih sat vremena imali su najviše posjeta u historiji sajta. Njihova stranica je imala više od 524 hiljada posjetilaca.

No to nam ne daje odgovor na pitanja šta je Cho mislio i htio postići sa ovom frazom.

Jedna od najpopularnijih teorija jeste da riječi dolaze iz Kur'ana te da govore o Ibrahimovom sinu Ismailu. Ova teorija se proširila najbrže jer se mnogi pitaju da li je masakr na Virginia Tech univerzitetu povezan sa terorizmom.

Dvije teorije dolaze iz književnosti, odnosno iz priče Jamesa Fenimore Coopera "The Prairie," gdje je lik Ishmael Bush odmetnik i ratnik. U eseju o Cooperovoj priči iz 1969. godine William H. Goetzmann je napisao "Bush nosi glavni simbol zla - sjekiru (axe)".

Druga veza sa književnošću se provlaći kroz ime naratora u knjizi Moby Dick, koji se zvao Ishmael.

Cho je na Virginia Tech univerzitetu studirao engleski jezik i književnost.