Svijet
3

U potonuću ribarskog broda na Novom Zelandu poginulo sedam osoba

Klix.ba
U potonuću ribarskog broda na Novom Zelandu sedam osoba je poginulo, a jedna je nestala. Brod na kojem je bilo 11 osoba prevrnuo se u blizini Kaipara luke u Aucklandu. Policija je nesreću opisala kao "nacionalu tragediju".

U akciji spašavanja nakon prevrtanja broda učestvovala je policija, obalna straža i lokalna spasilačka ekipa. Tri osobe su preživjele, jedna osoba je uspjela doplivati do obale, a dvije je spasio helikopter.

Nakon nekoliko sati potrage iz vode je izvučeno pet tijela, a tokom noći još dva. Jedna osoba još uvijek nije pronađena, ali iz policije su saopćili da se smatra mrtvom. Među žrtvama je i vlasnik broda Bill McNatty.

"Tri preživjele osobe su nakon što im je ukazana ljekarska pomoć puštene kući gdje se oporavljaju. Ovo je nacionalna tragedija i mi ćemo istražiti da li je uzrokovana nečijom krivicom", kazao je policijski insprektor Mark Fergus.

Tony Walles, lokalni operater charter brodova kazao je da su vremenski uslovi kobnog dana bili loši, te da su vlaovi dosezali visinu i do tri-četiri metra.

"Niko od drugih brodova u luci se nije usudio ploviti. Jako sam tužan zbog ljudi koji su izgubili živote", kazao je Walles.