Svijet
15

U posljednjih pet godina 283 broda s ljudskim leševima doplovila na obale Japana

Klix.ba
Japanska obalna straža u posljednjih pet godina pronašla je 283 broda sa ostacima ljudskih tijela. Nijedan brod nije imao kapetana, a pretpostavlja se da dolaze iz Sjeverne Koreje.

Kako prenosi CNN, ovi "brodovi duhova" su redovna pojava na japanskoj obali.

U 2011. godini pronađeno je 57 brodova, u 2012. godini 47, a u 2013. pronađeno je 80 brodova koji nekontrolisano plove morem. Godine 2014. pronađeno je 65 brodova, a do sada su se u ovoj godini 34 "plutajuća kovčega", nasukala na japansku obalu.

Ukupno se u tim brodovima nalazilo blizu 400 kompletnih i nekompletnih tijela.

Ono što je neobično jeste što je "flota" od 12 brodova pronađena u samo pet sedmica.

"Nismo sigurni šta je uzrok ovoj pojavi, s obzirom na to da se tijela nalaze u veoma lošem stanju. Tijelima ne treba dugo da se raspadnu ukoliko se nalaze na slanom i vlažnom prostoru", rekao je glasnogovornik japanske obalne straže.

Prema pojedinim pokazateljima, uglavnom se radi o brodovima iz Sjeverne Koreje. Na jednom od brodova čak piše "Korejska narodna armija".

Iako još uvijek nije poznato ko je "posada" brodova, pretpostavlja se da je riječ o sjevernokorejskim ribarima.

Naime, lider ove zemlje Kim Jong-un uveo je široku ribolovnu kampanju. Kako javlja CNN, sjevernokorejski ribari na zadatke najčešće odlaze bez adekvatne opreme. Također, često zalaze i u burne dijelove mora, u koje, zbog jakih struja, ribari iz drugih zemalja ne uplovljavaju.

"Sjevernokorejski brodovi opremljeni su lošim motorima, a ribari iz straha odlaze predaleko od obale, tako da mnogi umru od gladi", objasnio je glasnogovornik obalne straže.