Svijet
0

U posljednjem valu međupalestinskih sukoba ubijeno 18 ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Granata ispaljena iz ručnog bacača u utorak je pogodila kuću palestinskog premijera Ismaila Haniyeha, u onome što je Hamas nazvao pokušajem ubistva. Kuća je oštećena, ali Haniyeh i njegova porodica prošli su neozlijeđeni.

Ranije tokom dana, četiri minobacačke granate pale su u rezidenciju palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa iz Fataha u gradu Gazi, ali je on u to vrijeme bio na Zapadnoj obali i niko nije povrijeđen, saopćili su palestinski sigurnosni zvaničnici, javio je AP.

Samo nekoliko sati prije napada na Haniyehov dom, naoružani ljudi, očigledno iz Hamasa, opkolili su kuću Jamala Abu al-Jediyana, visokog Fatahovog zvaničnika na sjeveru pojasa Gaze, potom su ga izvukli iz kuće i ubili ga, saopćili su sigurnosni zvaničnici. Medicinski službenici su kazali da je u njega ispaljeno 45 metaka.

Napadi su se desili u najkrvavijem dosadašnjem periodu u posljednjoj rundi borbi između Fataha i Hamasa, koji su ponovo izbili u maju, nakon nekoliko sedmica zatišja. Osamnaest ljudi je ubijeno u ponedjeljak i u utorak ujutro, uključujući i nekolicinu u uličnim egzekucijama, dok su se bolnice pretvorile u bojna polja.

I Hamas i Fatah, na svojim web stranicama i u tekstovnim porukama aktivistima, pozivali su na egzekuciju vojnih i političkih lidera rivalske strane. Obje strane opisale su borbe, koje svakim danom postaju brutalnije, kao opšti građanski rat.

Haniyehova kuća smještena je u izbjegličkom logoru Shati, u predgrađima grada Gaze. Njegov sin, Abdel Salam, izjavio je da je RPG pogodio bok kuće, oštetivši ga, dok je porodica bila u kući. Niko nije bio ozlijeđen, kazao je.

Na Hamasovom web-siteu incident je opisan kao pokušaj ubistva. Hamasov potrparol Fawzi Barhoum optužio je Fatah za napade na palestinske institucije kako bi potkopao Hamasovu vladavinu. "Oni su prešli sve crvene linije", kazao je.

Također u utorak, Hamas je javio da su Fatahovi napadači oteli člana Hamasovog vojnog krila i ubili su ga na ulici. Ubijeni čovjek identifikovan je kao rođak Abdel Aziza Rantisija, Hamasovog vođe koga je ubio Izrael u 2004.

Posljednje borbe prekinule su završne ispite za univerzitetske studente i nastavu za srednjoškolske učenike. Tri univerziteta prekinula su završne ispite u utorak. Srednje škole nastojale su da izmjeste centre za testiranje u područja koja su van dometa vatre, kazao je Mohammed Abu Shkeir, zamjenik ministra obrazovanja.