Svijet
4

U porastu broj žena i djece koje Boko Haram koristi kao bombaše samoubice

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Korištenje djece kao bombaša samoubica u organizaciji Boko Haram je u velikom porastu u odnosu na prošlu godinu, navodi se u saopćenju Ujedinjenih naroda.

Djevojke, koji su često bile drogirane, stoje iza tri četvrtine takvih napada koje su počinile militantne islamističke grupe u Kamerunu, Nigeriji i Čadu. To je povećanje od 11 puta u odnosu na četiri napada tokom 2014. godine, a u prošloj godini su zabilježena 44.

Unicef navodi da je 1,3 miliona djece bilo prisiljeno da napusti svoje domove iz četiri zemlje: Kameruna, Čada, Nigerije i Nigera. Izvještaj UN-a je objavljen u trenutku kada se Nigerija približava obilježavanju druge godišnjice otmice više od 200 djevojaka iz internata u nigerijskom gradu Chibok. Otmicu je izvršila organizacija Boko Haram.

Ova otmica je izazvala globalnu kampanju "Vratite nam naše djevojke", ali nijedna od njih još uvijek nije pronađena. U izvještaju se također navodi da su dječaci bili primorani napasti svoje porodice kako bi pokazali lojalnost Boko Harami, a djevojke su izložene teškom zlostavljanju, uključujući seksualno nasilje i prisilni brak s borcima. Djevojke koje se koriste za bombaške napade često su drogirane i eksploziv je privezan za njihova tijela.

Prema izvještaju, Kamerun ima najveći broj djece koja izvode samoubilačke napade, što uključuje djecu mlađu od osam godina. Unicef kaže da je više od 1.800 škola zatvoreno, oštećeno, opljačkano i zapaljeno ili se koriste za sklonište onima koji su ostali bez krova nad glavom u sjeveroistočnoj Nigeriji i Kamerunu. Tokom proteklih 15 mjeseci, većina područja nalazi se pod kontrolom militanata.