Jevrejska zajednica
0

U porastu antisemitizam u Francuskoj

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nasilje i prijetnje upućene francuskim Jevrejima u prvoj polovini ove godine premašuju broj svih sličnih incidenata u 2008. godini, saopštila je danas Jevrejska zajednica.

U periodu od januara do juna ove godine zabilježen je 631 antisemitski incident, u odnosu na 474 za cijelu 2008. godinu, saopštila je Služba zaštite za jevrejsku zajednicu .

Samo u januaru ove godine zabilježeno je 360 takvih slučajeva u vrijeme kada je Izrael pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze, saopštila je SCPJ sa sjedištem u Parizu.

Od početka ove godine ukupno je zabilježene 113 napada i 518 prijetnji nasiljem.

SCPJ smatra da je ljutnja zbog agresije Izraela na Gazu jedan od glavnih razloga za porast napada ili prijetnji nasiljem nad Jevrejima.

"Propalestinski pokret u januaru 2009. oslobodio je put za veliki broj antisemitskih napada", saopštila je grupa, dodajući da je trend nastavljen i narednih mjeseci.

Jacques Atali, vodeći francusko-jevrejski intelektualac i bivši savjetnik pokojnog francuskog predsjednika Fransoa Miterana, izazvao je kontroverze početkom nedjelje kada je jednom izraelskom listu rekao da "u Francuskoj ne postoji problem antisemitizma".

Komentarišući Atalijeve tvrdnje, šef grupe sekularnih jevrejskoh organizacija Rišar Praskije rekao je da u Francuskoj postoji klima mržnje prema Jevrejima koja se pokazuje kroz uvrede i veoma često fizičke napade.