Pakistan
0

U poplavama život izgubilo najmanje 267 ljudi

Sarajevo-x.com
Broj mrtvih u trodnevnim poplavama u Pakistanu se jutros popeo na 267 žrtava nakon što su jake kiše uzrokovale izlijevanje rijeka, potapanje naselja i klizišta, objavili su zvaničnici pakistanske vlade i spasilačke službe

Velike količine monsunskih kiša uništavaju infrastrukturu u siromašnom Pakistanu gdje slabo opramljene spasilačke službe ulažu velike napore kako bi spasile stanovništvo zatočeno u udaljenim selima.

Sjeverozapad zemlje je najteže pogođen nevremenom, a ministar za informacije Mian Iftikhar Hussain kaže da su ovo najgore poplave u regiji od 1929. godine, objavio je "Associated Press".

"U dijelu Kašmira koji kontroliše Pakistan je potvrđeno da su najmanje 22 osobe izgubile život u četvrtak navečer", riječi su premijera ove oblasti Sardara Attiquea Khana.

Očekuje se da će broj nastradalih porasti, jer se veliki broj ljudi još uvijek smatra nestalim. Loše vrijeme bi također moglo biti uzrok pada aviona kompanije "Airblue" u blizini glavnog pakistanskog grada Islamabada, kada je poginulo 152 putnika.

Stanovnici Swat Valleyja su prisiljeni da se probijaju kroz vodu duboku do koljena. Siromašni stanovnici Pakistana su prisiljeni živjeti u oblastima u kojim su poplave česte jer ne mogu priuštiti sigurnije tlo. Jugozapadna provincija Baluchistan je također pogođena jakim i obilnim kišama. Prošle sedmice u poplavama je poginula 41 osoba, a uništeno je hiljade domova. U UN-ovom izvještaju se navodi da je katastrofom pogođeno oko 150.000 ljudi.

Iz UN-a kažu da je provincija Punjab na istoku Pakistana također poplavljena, te da su usjevi potpuno uništeni. Humanitarne organizacije pri UN-u pokušavaju adekvatno odgovoriti na katastrofu, ali je nevrijeme učinilo mnoge puteve neprohodnim što otežava pristizanje prijeko potrebne pomoći.